Als predikant komt de Servische Stefan Ralevic soms in contact met mensen die niets van Gods Woord willen weten. Toch houdt hij moed. “God zegent dit werk.”

“Wanneer ik Gods Woord deel, worden mensen soms zo kwaad dat ze vol haat beginnen te vloeken”, zegt de Servische Stefan Ralevic. “Op zo’n moment kom je erachter dat we vechten in een geestelijke strijd.”

Ralevic was zaterdag een van de sprekers op de jaarlijkse zendingsdag van de Balkanzending in de Pieter Zandt van Kampen. De Servische predikant wordt door de Nederlandse stichting ondersteund in zijn werk als predikant en verspreider van theologische lectuur. “De Balkanzending geeft me zo de mogelijkheid om meer het Evangelie te delen”, stelt Ralevic.

Op de zendingsdag, waar zo’n 350 mensen aanwezig waren, hielden diverse predikanten een korte meditatie. Daarnaast was er ’s ochtends een kinderprogramma, waar Ralevic sprak over de missie van zijn grootvader, ds. Simo Ralevic, om Bijbels en andere lectuur te verspreiden in het toenmalige Joegoslavië. “Mijn grootvader had één wens: de Bijbel betaalbaar maken voor iedere Joegoslaaf.” Uit contacten met Nederland is zo de Balkanzending ontstaan. “Vandaag helpen ze ons nog steeds om Bijbels over de hele Balkan te verspreiden”, stelt Ralevic. “Zo brengen we Gods Woord in veel huizen waar eerder nooit een Bijbel was.”

Zo’n 70 kinderen bezochten het kinderprogramma tijdens de zendingsdag. beeld Balkanzending

Ralevic’s verhaal maakte indruk op de kinderen. Gevraagd naar hun hoogtepunt van de ochtend noemden verschillende kinderen “die Engelse meneer.”

Jongerenavond
Zaterdagavond sprak Ralevic op een jongerenavond in de Pieter Zandt van Staphorst. Tijdens de avond, die bezocht werd door zo’n zestig jongeren uit de regio, sprak de Servische predikant samen met prof. dr. W. van Vlastuin over het werk in Servië.

Van Vlastuin, die namens de Balkanzending doceert aan de Theologische Faculteit in het Servische Niš, opende de avond. Ralevic sprak vervolgens over hoe zijn gemeente op verschillende manieren de Servische bevolking probeert te bereiken met het Evangelie. Toen hij vier jaar geleden in zijn kerk in West-Servië begon, kwamen er vijf mensen. “Nu heeft God onze kerk gezegend met meer dan dertig zielen.”

Naast voorgaan in zijn eigen kerk en in kerken in de omgeving, is de gedreven voorganger ook actief als straatevangelist. “Sommige mensen zijn blij ons te spreken, maar anderen zijn vol haat.” Dat stopt Ralevic echter niet. “God zegent dit werk; we zien mensen van de straat de kerk inkomen.”

Start typing and press Enter to search